Συνέντευξη

Femally

Γνωρίζετε τη νέα γυναικεία διαδικτυακή κοινότητα femally.com?
Επισκεφτείτε το www.femally.com και γίνετε μέλος!
Ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία της ζεστής αυτής συνέντευξης και τα τόσο καλά λόγια! Τιμή μου να φιλοξενούμαι με ξεχωριστές γυναίκες και φίλες όπως η Όλγα Σταυροπούλου, Μαρίκα Λάμπρου, Σάντρα Ζαφειρακοπούλου, Πέμη Ζούνη…
Διαβάστε τη συνέντευξη
Επισκεφτείτε το link αφού κάνετε την δωρεάν εγγραφή σας στο femally.com

"Γνωρίζετε τη νέα γυναικεία διαδικτυακή κοινότητα femally.com? 
Επισκεφτείτε το www.femally.com και γίνετε μέλος!
Ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία της ζεστής αυτής συνέντευξης και τα τόσο καλά λόγια! Τιμή μου να φιλοξενούμαι με ξεχωριστές γυναίκες και φίλες όπως η Όλγα Σταυροπούλου, Μαρίκα Λάμπρου, Σάντρα Ζαφειρακοπούλου, Πέμη Ζούνη...
Παρακάτω η συνέντευξη.

Λιάνα Γούτα

 Οι Ελληνίδες που διαπρέπουν, την εποχή της κρίσης, με όπλα το «εκτυφλωτικό» βιογραφικό τους και τα εξαιρετικά επαγγελματικά τους επιτεύγματα αποτελούν παράδειγμα και ελπίδα για όλες τις γυναίκες. Μία από αυτές τις ξεχωριστές κυρίες είναι η Λιάνα Γούτα, Διευθύντρια Σχέσεων με Διεθνείς Οργανισμούς του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια και Πρόεδρος του Τομέα Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών της ΕΕΔΕ Μακεδονίας. Οι «ρόλοι» της πολλαπλοί και συναρπαστικοί κατά τη διάρκεια της ζωής της: ευτυχισμένη μητέρα δύο παιδιών, επιστημονικός σύμβουλος σε θέματα Βιομηχανίας, Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υποψήφια Βουλευτής, Πρόεδρος Παραρτήματος Θεσ/νίκης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, αρθρογράφος στον Ελεύθερο Τύπο, διακεκριμένη ομιλήτρια σε επιστημονικά συνέδρια. Η αγάπη της για τα κοινά την έχει κάνει «πρωταγωνίστρια» σε σημαντικούς κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς: μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, της Διοικούσας Επιτροπής της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων-Τμήμα Μακεδονίας, της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013» του ΕΣΠΑ, της Ελληνικής Πλατφόρμας Υδρογόνου, της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Η Χημικός Μηχανικός φαινόταν από...μικρή ότι θα έφθανε ψηλά: η Λιάνα εισήχθη πρώτη στο «ανδροκρατούμενο» Πολυτεχνείο σ’ όλη την Ελλάδα. Καλά το μαντέψατε, αποφοίτησε και πρώτη από όλες τις σχολές του Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης.

Πώς φτάσατε εδώ σήμερα; Τι σας παρακίνησε; Μία περιγραφή της δικής σας πορείας.

Να ξεκινήσω λέγοντας ότι δε νιώθω ακόμα ότι «έφτασα κάπου», παρά ότι είμαι στη διάρκεια μιας συνεχούς πορείας, με εκπλήξεις, προκλήσεις, ενδιαφέρον, ακόμα και ανατροπές, όλα όμως πολύτιμες εμπειρίες που με κάνουν τον άνθρωπο που είμαι.

Σπούδασα χημικός μηχανικός, επιλέγοντας το Πολυτεχνείο, έναν χώρο με πολύ λίγες γυναίκες, ειδικά στα χρόνια που εγώ φοίτησα, και τελειώνοντας, παρά το ότι οι ακαδημαϊκές μου επιδόσεις «υπαγόρευαν» την ακαδημαϊκή καριέρα, εγώ επέλεξα να εργασθώ στην πρώτη γραμμή, στην πετρελαϊκή βιομηχανία, με κράνος, στολή και παπούτσια ασφαλείας για πολλά χρόνια, μέσα στις μονάδες παραγωγής. Μια επιλογή και μια εικόνα ασυνήθιστη εκείνα τα χρόνια για μια νέα μηχανικό, με πολλές δυσκολίες, αλλά και με πολλά στοιχεία που σήμερα πιστεύω πλέον ότι έπαιξαν ρόλο σε αυτό που είμαι. Νομίζω ότι με γοήτευαν τα δύσκολα, αν και όταν πρέπει να βαδίσεις σε καινούρια μονοπάτια, για πρώτη φορά, η επιτυχία μπορεί να αργήσει να έρθει σε σχέση με πιο συμβατικές επιλογές.

Παράλληλα, και πολύ νωρίς, έκανα την οικογένειά μου, με έναν άνθρωπο που πίστευε πάντα σε μένα, αποτελούσε το στήριγμά μου και μου έδωσε πολλές φορές την ώθηση και το κουράγιο να αναζητήσω τα όνειρά μου και να τολμήσω δύσκολες επιλογές. Πέρα από την επαγγελματική μου δραστηριότητα, είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ με τα κοινά, ξεκινώντας από τα επαγγελματικά κοινά δρώμενα και φτάνοντας χωρίς καλά-καλά να το καταλάβω στην κεντρική πολιτική σκηνή. Την κεντρική πολιτική σκηνή επέλεξα να την αφήσω πολύ γρήγορα, επιστρέφοντας στο επάγγελμα και την καριέρα μου, έχοντας αποκτήσει στο μεταξύ μια συμπυκνωμένη εμπειρία επαγγελματική, κοινωνική, συναισθηματική. Σήμερα κρατώ τα θετικά στοιχεία από όλα όσα είχα την ευκαιρία να γνωρίσω, επιλέγοντας αυτά που μου ταιριάζουν περισσότερο, την καριέρα και την οικογένειά μου, αλλά και την παράλληλη ενασχόλησή μου με πρωτοβουλίες περιβαλλοντικού χαρακτήρα, με την επιχειρηματικότητα και τη διοίκηση, αλλά και την ενδυνάμωση της σύγχρονης γυναίκας.

Μέσα από αυτή την πορεία, ένα πράγμα που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι δε μου ταιριάζει η ρουτίνα και ο εφησυχασμός, με γοητεύει η δημιουργία και οι καινούριες ιδέες και δε τρομάζω με τα πολλά και δύσκολα. Σε όλα αυτά, η πιο σταθερή αξία, το στήριγμα, η πηγή της δύναμης και της χαράς μου είναι η οικογένειά μου και τα δυο μου παιδιά, για τα οποία καμαρώνω πολύ, ελπίζοντας ότι δε γίνομαι η τυπική χαζομαμά!

Η γυναίκα συνδυάζει πολλές υποχρεώσεις, σπίτι-δουλειά-οικογένεια. Πόσο δύσκολο είναι;

Σίγουρα δεν είναι καθόλου εύκολο! Το σημαντικό όμως είναι ότι τελικά τα συνδυάζει! Ότι το καταφέρνει, με πολύ κόπο, οργάνωση, μυαλό και ψυχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τους περισσότερους άνδρες η μέρα «τελειώνει» επιστρέφοντας στο σπίτι από τη δουλειά, ενώ για τη γυναίκα ξεκινάει η δεύτερη ή και τρίτη «βάρδια», με τις υποχρεώσεις για το σπίτι, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τα κοινωνικά της οικογένειας. Πιστεύω όμως, ότι μια γυναίκα που καταφέρνει να βρει την ισορροπία και τη χρυσή τομή ανάμεσα σε όλα αυτά, βγαίνει τελικά πιο δυνατή, πιο ικανή, με περισσότερες δεξιότητες οργανωτικές και συναισθηματικές, πιο ώριμη, πιο σοφή, πιο πλήρης.

Σαφώς και αυτή η ισορροπία, σημαίνει κόστος, κούραση, προσπάθεια, καθώς και το ότι απαρνείσαι τον τίτλο της…«τέλειας» σε όλα. Η «τέλεια» μαγείρισσα, η «τέλεια» νοικοκυρά, η «τέλεια» οικοδέσποινα είναι μερικοί ρόλοι σε….υποχώρηση που δίνουν χώρο και χρόνο για την καριέρα, το επάγγελμα, την επιστήμη. Πάντα κανείς, «κάτι κερδίζει, κάτι χάνει» και η κάθε γυναίκα κάνει τις δικές της επιλογές και βάζει τις δικές της προτεραιότητες. Είναι σημαντικό σε αυτό να ακολουθήσει τις δικές της αγάπες και προτεραιότητες, χωρίς να παγιδευτεί σε στερεότυπα άλλων εποχών. Γιατί οι εποχές αλλάζουν.

Και μέσα σε όλα, πέρα από τις δικές της επιλογές, βασικό στοιχείο επιτυχίας και ισορροπίας είναι τις επιλογές της αυτές και τα όνειρά της να τα συμμερίζεται ο σύντροφός της. Όπως γράφει χαρακτηριστικά η Sheryl Sandberg, COO του Facebook, στο βιβλίο της Lean In, η σημαντικότερη επιλογή στην καριέρα μιας γυναίκας είναι η επιλογή του συντρόφου της. Ενός συντρόφου που μπορεί να μοιράζεται τα ίδια όνειρα μαζί της και που μπορεί να χαίρεται με τις επιτυχίες της, να την στηρίζει στις δύσκολες στιγμές και να μοιράζεται μαζί της το βάρος μιας πολύ απαιτητικής καθημερινότητας. Είναι πολύ ενδιαφέρον, το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πιο ισχυρών και πετυχημένων γυναικών στον κόσμο των επιχειρήσεων είναι γυναίκες που έχουν κάνει τη δική τους οικογένεια, παρόλο που πιθανώς θα περίμενε κανείς το αντίθετο. Πιστεύω ότι η ισορροπία και η αρμονία στις προσωπικές σχέσεις, στην οικογένεια και το ζευγάρι μπορεί να είναι πηγή δύναμης και συστατικό επιτυχίας, ακόμα και για τις πιο δύσκολες αποστολές!

Τι αντίκτυπο έχει αυτό (στη ψυχολογία κλπ) και στην ίδια τη φύση της γυναίκας;

Πιστεύω ότι δεν υπάρχει σύγχρονη εργαζόμενη μητέρα, σύζυγος, που να μην έχει περάσει στιγμές που να νιώθει ότι δεν είναι τόσο καλή μητέρα, νοικοκυρά, σύζυγος, όσο θα ήθελε και όσο επέβαλαν παλιότερα πρότυπα και αντιλήψεις. Το μυστικό είναι να καταλάβει έγκαιρα ότι το να ακολουθήσει τα όνειρά της και τις ικανότητές της είναι κάτι που μπορεί να της δώσει δύναμη, χαρά, αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία, να δυναμώσει την προσωπικότητά της και να γίνει μια ολοκληρωμένη μητέρα, σύντροφος, επαγγελματίας, μέλος της κοινωνίας. Και ότι το σημαντικότερο δώρο πχ για τα παιδιά της, είναι μια μητέρα που μπορεί να νιώθει περήφανη γι αυτά που καταφέρνει στο σπίτι και την καριέρα και όχι μια νέα, ικανή και μορφωμένη γυναίκα, που υποχρεώθηκε να θυσιάσει τα όνειρα και τις ικανότητές της για να υπηρετήσει ρόλους άλλων εποχών. Βεβαίως και η επιλογή μιας γυναίκας να αφοσιωθεί στην οικογένεια και όχι στην καριέρα, είναι απολύτως σεβαστή και πολύ σημαντική. Φτάνει να είναι συνειδητή επιλογή και ολόδική της.

Νομίζω επίσης ότι κάτι που μπορεί να δώσει δύναμη και αισιοδοξία σε μια γυναίκα τις στιγμές που μπορεί να νιώθει να λυγίζει από το βάρος των πολλών, διαφορετικών ευθυνών, είναι ότι πλέον η δική της στάση και οι επιλογές θα αποτελέσουν το πρότυπο για τα παιδιά της, για τις κόρες της πρώτα από όλα, που θα κληθούν να παλέψουν και να δημιουργήσουν σε παρόμοιες συνθήκες, αλλά και για τους γιούς της, οι οποίοι κι αυτοί θα πρέπει να βρουν νέες ισορροπίες στην οικογενειακή τους ζωή.

Πώς ορίζετε εσείς τη γυναίκα; Και πώς ορίζετε τη θηλυκότητα μιας γυναίκας;

Η δύναμη της σύγχρονης γυναίκας είναι πλέον απόλυτα συνυφασμένη με την δύναμη και την καλλιέργεια της προσωπικότητάς της. Και από την προσωπικότητά της προκύπτει πλέον και ο ορισμός του γοήτρου και της σύγχρονης θηλυκότητας. Η ομορφιά και η καλή εμφάνιση είναι βεβαίως πάντα ένα ακόμα συν, αλλά δεν είναι πλέον το παν. Η γυναίκα που μπορεί να χαμογελάει γιατί είναι ικανοποιημένη από τον εαυτό της και την οικογένειά της, που νιώθει ότι μπορεί να δημιουργεί, να εμπνέει, να αποτελεί πρότυπο, είναι τελικά αυτή που μπορεί να γοητεύει, να χαρίζει χαμόγελα και αγάπη στους γύρω της.  

Οι γυναίκες πώς μπορούν να μείνουν ενωμένες και να αλληλοϋποστηρίζονται αλλά και να αλληλοβοηθούνται; 

Η αλήθεια είναι ότι οι γυναίκες υστερούν στη δικτύωση και την αλληλοϋποστήριξη. Και ότι νιώθουν συχνά ότι είναι οι μόνες στον κόσμο που περνούν τις δυσκολίες που αναφέραμε παραπάνω. Φυσικά και δεν είναι έτσι!

Τα τελευταία τρία χρόνια που έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος του Τομέα Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) του τμήματος Μακεδονίας της ΕΕΔΕ (Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων), έχω δει γυναίκες να νιώθουν μεγάλη χαρά και πολλές φορές έκπληξη, να βρίσκονται σε μια ομάδα αποτελούμενη από γυναίκες που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα, τις ίδιες δυσκολίες, τις ίδιες εμπειρίες και προκλήσεις με τις ίδιες. Θα έλεγα ότι αυτό που ακούμε πιο συχνά από κάθε άλλο από τις σύγχρονες και δημιουργικές γυναίκες που έρχονται στη μεγάλη παρέα του ΤΟΓΜΕ Μακεδονίας, είναι ότι «δε νιώθω πια τόσο μόνη». Μέσα από φορείς όπως το ΤΟΓΜΕ, που έχει στόχο την ενδυνάμωση και προώθηση της γυναίκας στη Διοίκηση και την Επιχείρηση, οι γυναίκες έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να αναζητήσουν τα πρότυπα και τις ιστορίες επιτυχίας άλλων γυναικών, να αποτελέσουν και οι ίδιες πρότυπα και πηγή έμπνευσης. Το να μοιράζεται κανείς εμπειρίες, προβληματισμό, γνώση, έμπνευση είναι κάτι πραγματικά πολύτιμο και σε κάνει να νιώθεις πιο δυνατή και πιο αισιόδοξη.

Τι συμβουλεύετε μια γυναίκα ή/και μητέρα;

Να ακολουθήσουν την ψυχή τους και τα όνειρά τους, να πιστέψουν στον εαυτό τους, να κάνουν τις δικές τους επιλογές, δίνοντας το βάρος εκεί που οι ίδιες θέλουν, είτε αυτό είναι το επάγγελμα είτε η οικογένεια είτε και τα δυο μαζί. Να βάλουν τα όρια τους, να επιλέξουν στη ζωή τους ανθρώπους που να συμμερίζονται τα ίδια ενδιαφέροντα και τις ίδιες ανησυχίες, που να τις σέβονται και να τις εκτιμούν. Να εμπνευστούν από γυναίκες που έχουν καταφέρει να προχωρήσουν μπροστά και να βρουν τις ισορροπίες τους με τη σκέψη ότι και η δική τους πορεία μπορεί να είναι κι αυτή πηγή έμπνευσης για τους δικούς της ανθρώπους, αλλά και για τις άλλες γυναίκες."

Δείτε επίσης...