ΛΙΑΝΑ

lianagouta

Βιογραφικό

Η Λιάνα Γούτα είναι Χημικός Μηχανικός του Α.Π.Θ. και εργάζεται για περισσότερα από 20 χρόνια στην πετρελαϊκή βιομηχανία.

Είναι Διευθύντρια International Government Affairs του Πετρελαϊκού Ομίλου στον οποίο εργάζεται και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Πετρελαϊκών Εταιρειών.

Κατά τη διάρκεια της πολυετούς της καριέρας, έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία σε θέματα Οργάνωσης και Διοίκησης, Διαχείρισης Αλλαγών, Ενεργειακής Πολιτικής, Σχεδιασμού Διεργασιών, Τεχνολογίας, Βιομηχανικής Ασφάλειας, Προστασίας Περιβάλλοντος.

Έχει εργασθεί επίσης για μία 3ετία, ως Σύμβουλος σε θέματα Βιομηχανίας, Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Έχει αναπτύξει μεγάλη δράση στα θέματα Γυναικείας ενδυνάμωσης και Γυναικείας Ηγεσίας, μέσα από τη διοργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων, ομιλίες και αρθογραφία, Είναι Πρόεδρος του Τομέα Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών της ΕΕΔΕ Μακεδονίας (Ελληνική Εταιρία Διοίκησης Επιχειρήσεων).

Στις βουλευτικές εκλογές του 2007 ήταν υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ, στην Α’ Θεσσαλονίκης. Τον Φεβρουάριο του 2010 ορίστηκε Πρόεδρος Παραρτήματος Θεσσαλονίκης
του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ενώ διετέλεσε και Αναπληρώτρια Γραμματέας Περιβάλλοντος της ΝΔ.

Έχει συμμετάσχει σε πλήθος συνεδρίων και επιστημονικών εκδηλώσεων ως προσκεκλημένη ομιλήτρια σε θέματα της ειδικότητάς της σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και σε θέματα Γυναικείας Ηγεσίας.

Έχει αναπτύξει δημόσιο λόγο γύρω από θέματα Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Επιχειρηματικότητας, Γυναικείας Ηγεσίας. Περισσότερα από 300 άρθρα και συνεντεύξεις της έχουν δημοσιευτεί στον επιστημονικό και ειδικό τύπο,σε εφημερίδες και περιοδικά, για τα παραπάνω θέματα, αλλά και για θέματα πολιτικής επικαιρότητας, ενώ πολλές φορές έχει προσκληθεί σε συνεντεύξεις στην Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο. Αρθρογράφησε σε τακτική βάση στον Ελεύθερο Τύπο, στη στήλη ‘Άποψη’, σχολιάζοντας την επικαιρότητα.

Ανέπτυξε πρωτοβουλίες για την προώθηση περιβαλλοντικών και οικολογικών δράσεων (πρωτοβουλία για την διεκδίκηση της δημιουργίας δικτύου ποδηλατοδρόμων στη Θεσσαλονίκη, οικολογική μετακίνηση στις πόλεις και το πρώτο αυτοκίνητο βιοαιθανόλης στην Ελλάδα κλπ).

Υπήρξε προσκεκλημένη στο Διεθνές Πρόγραμμα Ηγεσίας των ΗΠΑ, International Visitors Leadership Programme (2009), με θέμα τις νέες Πράσινες Τεχνολογίες, εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε μια ομάδα 10 ευρωπαίων διαμορφωτών της Ενεργειακής Πολιτικής, από 10 διαφορετικές χώρες της ΕΕ. Προσκλήθηκε επίσης στο πρόγραμμα Γυναικείας Ηγεσίας των ΗΠΑ με τίτλο Invest for the Future, στα αντίστοιχα Συνέδρια σε Κωνσταντινούπολη και Ζάγκρεμπ (2011).

Κατά τις πανεπιστημιακές της σπουδές,

 • Εισήχθη στο Πολυτεχνείο πρώτη μεταξύ όλων των Πολυτεχνικών Σχολών της Ελλάδας.
 • Αποφοίτησε με Άριστα, πρώτη από όλες τις σχολές του Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης (valedictorian).
 • Βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για τις διακεκριμένες πανεπιστημιακές επιδόσεις.

Είναι :

 • Πρόεδρος Τομέα Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών-ΤΟΓΜΕ, του τμήματος Μακεδονίας της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων-ΕΕΔΕ
 • Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) -Τμήμα Μακεδονίας.
 • Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος», υπεύθυνη για τις Περιβαλλοντικές Δράσεις της διοργάνωσης

Διετέλεσε :

 • Αντιπρόεδρος και Γενική Γραμματέας και του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών.
 • Γενική Γραμματέας του Συνδέσμου Χημικών Βιομηχανίας, τμήμα Βορείου Ελλάδας.
 • Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Βιομηχανίας, Τεχνολογίας, Υλικών, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών του ΤΕΕ-ΤΚΜ.
 • Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας
 • Μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013» του ΕΣΠΑ.
 • Μέλος της Ελληνικής Πλατφόρμας Υδρογόνου.
 • Εκλεγμένο μέλος της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας-ΤΚΜ

Δραστηριοποιείται σε συλλόγους πολιτιστικής και κοινωνικής προσφοράς. Είναι :

 • Μέλος του Λυκείου Ελληνίδων Θεσσαλονίκης (ενώ υπήρξε μέλος του χορευτικού συγκροτήματος επί 10 χρόνια)
 • Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Φίλων Λυκείου Ελληνίδων
 • Ιδρυτικό μέλος του συλλόγου ΑΝΕΜΗ για τα παιδιά
 • Μέλος της επιτροπής διοίκησης του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Επικοινωνίας, Παράρτημα Θεσσαλονίκης

Ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι παντρεμένη και έχει δυο παιδιά.