Ανθρώπους που με τη συνεισφορά, τη δράση και το παράδειγμά τους στηρίζουν και προωθούν τη συμμετοχή των νέων γυναικών στην Τεχνολογία και στην Καινοτομία, βράβευσε η Google Developers GDG Greece, στην ετήσια εκδήλωση «WomenTechΜakers Greece Summit 2018″ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 19 Μαρτίου 2018, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Η φετινή εκδήλωση με θέμα «Οικοδομώντας έναν νέο ορίζοντα για το 2018» (Building a New Horizon2018), ήταν ενταγμένη σε ανάλογες δράσεις που πραγματοποίησε διεθνώς ο τεχνολογικός γίγαντας διαδικτυακών υπηρεσιώνGoogle, στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας «Women Techmakers» που έχει αναλάβει.
Μεταξύ των βραβευθέντων της εκδήλωσης ήταν και η Διευθύντρια Ενεργειακής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Ομίλου ΕΛΠΕ, Λιάνα Γούτα, η οποία τιμήθηκε για τη συνεισφορά της και τη στήριξή της στο Women Techmakers, από το ξεκίνημά του στην Ελλάδα μέχρι σήμερα.
«Η ενίσχυση της συμμετοχής των Γυναικών στους τομείς της Τεχνολογίας, από νεαρή ηλικία, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση της εποχής μας, και χρέος όλων μας. Όχι μόνο για λόγους ίσων ευκαιριών, αλλά και με δεδομένο ότι, το τεράστιο δυναμικό των γυναικών έχει πολλά ακόμα να συνεισφέρει στην Οικονομία του 21ου αιώνα, κάτι που φαίνεται ότι έχουν συνειδητοποιήσει τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Google και αναλαμβάνουν παγκόσμιες εκστρατείες, όπως η Women Techmakers», δήλωσε κατά την απονομή του βραβείου η κα Γούτα.
Το Women Techmakers της Google, ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2014. Από την εναρκτήρια εκδήλωση και ακολούθως στις δύο Συνόδους που διοργανώθηκαν, η κα Γούτα προσκαλούνταν ως ομιλήτρια για το θέμα της συμμετοχής των Γυναικών στους τομείς της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας, ενώ στο Summit 2017 κλήθηκε να παρουσιάσει την επαγγελματική της πορεία στον τομέα των θετικών επιστημών, της Τεχνολογίας και της Βιομηχανίας, από τα μαθητικά χρόνια, τις σπουδές, το επάγγελμα έως και σήμερα!
Η βράβευση πραγματοποιήθηκε μετά από μια πολύ πετυχημένη εκδήλωση, στην οποία προσκεκλημένοι ομιλητές -με κοινό παρονομαστή τον τομέα της Τεχνολογίας- από Φορείς, Ιδρύματα και Εταιρείες της Ελλάδος και του εξωτερικού, όπως Google,Randstad, SAP, Epsillon net, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, CityCollege, Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Mataroa και πολλοί άλλοι ειδικοί, κλήθηκαν να καταθέσουν τις εμπειρίες και τις απόψεις τους για τη συμμετοχή των Γυναικών στην Τεχνολογία.
Η εκδήλωση αποσκοπούσε:
- να ευαισθητοποιήσει το κοινό, μέσω της δύναμης των καλών παραδειγμάτων, με κατεύθυνση τη δημιουργία επαγγελματικών χώρων ίσων ευκαιριών
- να διαδώσει διαθέσιμα εργαλεία εκπαίδευσης και ευκαιρίες επαγγελματικής σταδιοδρομίας
- να εμπνεύσει την επόμενη γενιά των γυναικών να επιλέξουν μια σταδιοδρομία στο χώρο της τεχνολογίας
- να φέρει σε επαφή εκπροσώπους σε ρόλους-κλειδιά διάφορων οργανισμών, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνέργειες
- να αποτελέσει μια ευκαιρία δικτύωσης σε ένα ευχάριστο και χαλαρό περιβάλλον.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε, εκτός από πολύ ενδιαφέροντα πάνελ συζητήσεων, ομιλίες για τις ανοιχτές θέσεις εργασίας, τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας πάνω στο User Experience, στην τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence), τις φωνητικές εντολές του Google Assistant και ένα παράλληλο εργαστήριο για εκμάθηση της πλατφόρμας Cloud της Google.
Ένα ζωηρό κοινό από όλες τις ηλικίες, γυναίκες και άνδρες παρακολούθησε τις συζητήσεις και τα παράλληλα workshops, μέχρι αργά το βράδυ.
Στην εκδήλωση βραβεύθηκαν επίσης, ο Αντώνης Παπαδόπουλος, Mataroa, η Χριστίνα Καραμίχου, Διεθνής Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος, η Λία Τερζίδου, ΕΠΥ καθώς και οι εταιρείες Ranstad και SAP.
Η Google επιδιώκει να καλλιεργήσει χώρους εργασίας χωρίς αποκλεισμούς, σε όλο τον κόσμο. Βασικό στοιχείο αυτού του οράματος είναι να ενδυναμώνει τις γυναίκες να ακολουθούν τα όνειρά τους και να δημιουργούν εργαλεία που αλλάζουν τον κόσμο.
Οι διοργανωτές, στο εισαγωγικό τους σημείωμα για την εκδήλωση «Women TechΜakers Greece Summit 2018», υπογράμμιζαν χαρακτηριστικά: «Πριν από 176 χρόνια, η Ada Lovelace, κόρη του Άγγλου ποιητή Lord Byron και της Anne Isabella Milbanke, έγραψε το πρώτο πρόγραμμα ηλεκτρονικών υπολογιστών! Ο Λόρδος Βύρων πέθανε υποστηρίζοντας τον Ελληνικό Πόλεμο Ανεξαρτησίας όταν η Άντα ήταν 8 ετών και ήταν η μητέρα της η οποία προώθησε το ενδιαφέρον της Ada προς τις θετικές επιστήμες. Πολλές γυναίκες μετά την Ada, είχαν μια αξιοσημείωτη καριέρα, δημιούργησαν πρωτοποριακά συστήματα και πλατφόρμες και κατάφεραν να λύσουν σημαντικά προβλήματα μαθηματικών και φυσικής, όπως η Κάθριν Τζόνσον, η Ντόροθι Βον, η Μέρι Τζάκσον, η Μάργκαρετ Χάμιλτον. Εντούτοις, οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν λιγότερο από το ⅓ των εργαζομένων στην βιομηχανία της τεχνολογίας…»